Na 4 porcje
- 5-6 dużych ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 100 g kiełków fasoli
- 6 dymek
- 50 g świeżo startego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyzki oliwy
Umyte ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy 45 min w 200°C (termoobieg 180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Umyte pieczarki kroim na ćwiartki, kiełki fasoli płuczemy i dobrze osuszamy. Oczyszczona dymkę kroimy w krążki. Następnie z upieczonych ziemniaków odkrajamy 1/3 i wydrążamy część miąższu. Na rozgrzanej oliwie dusimy pod przykryciem dymkę, pieczarki oraz kiełki, od czasu do czasu mieszamy. przyprawiamy pieprzem i solą.
Przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone ziemniaki. Nadziane ;) ziemniaki przekładamy na blachę bądź do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem i tymiankiem. Zapiekamy 10 min w 200°C (termoobieg 180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Fantastyczny:) szalejąc dalej nadziałabym np duszonym porem, ze sporą porcją startej na świeżo gałki muszkatołowej, dodając tę odrzuconą część serca z ziemniaka, może prażone ziarna (słonecznik, dynia, co kto lubi) Ale te wybornie wyglądają, pewnie takoż smakowały. Mniam:) Fajnej siesty po tym obiedzie ;)))
OdpowiedzUsuńW sobotę ziemniaczki na BioBazarze zakupię i upiekę sobie tak jak TY:) Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń