autor przepisu Viola
Warstawa I
Wartaswa II
Warstwa I
Mascarpone oraz czekoladowy lukier mieszamy ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy w mleku, gdy spęcznieje, podgrzewamy, przestudzoną dodajemy do czekoladowej masy, mieszamy. Białka z 2 jajek ubijamy na sztywno, dodajemy do masy plus rodzynki, delikatnie lecz dokładnie łączymy składniki.
Warstwę czekoladową przekładamy do tortownic ( bądź jedne dużej ), równo rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki by stężała. Sprawdzamy co jakiś czas.
Warstwa II
Warstwę waniliową przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób jak czekoladową.
Odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie ozdabiamy torciki.
Torciki robiłam pierwszy raz. Jak widać nie zmieściła mi się cała biała masa :(
Z masy która mi została zrobiłam,
Warstawa I
- 125 g mascarpone
- 100 g gotowego kremowego lukru czekoladowego
- 50 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- białko z 2 jajek
- garść opłukanych rodzynek ( opcjonalnie)
Wartaswa II
- 125 g mascarpone
- 100 g gotowego kremowego lukru waniliowego
- 50 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- białko z 2 jajek
Warstwa I
Mascarpone oraz czekoladowy lukier mieszamy ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy w mleku, gdy spęcznieje, podgrzewamy, przestudzoną dodajemy do czekoladowej masy, mieszamy. Białka z 2 jajek ubijamy na sztywno, dodajemy do masy plus rodzynki, delikatnie lecz dokładnie łączymy składniki.
Warstwę czekoladową przekładamy do tortownic ( bądź jedne dużej ), równo rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki by stężała. Sprawdzamy co jakiś czas.
Warstwa II
Warstwę waniliową przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób jak czekoladową.
Odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie ozdabiamy torciki.
Torciki robiłam pierwszy raz. Jak widać nie zmieściła mi się cała biała masa :(
Z masy która mi została zrobiłam,
GIGANTYCZNE PTASIE MLECZKO
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńtorcik wygląda pięknie!
Czy nie wkradła Ci sie literówka w tytule? Tak tylko grzecznie zwracam uwagę :)
Pozdrawiam
już poprawione, dzięki :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda mega apetyczne przy najbliższej okazji postaram się go zrobić ;-) Pychota
OdpowiedzUsuńA tak się zastanwiam czy można zrobic Twój przepis na biszkopcie? czy biszkopt za ciężki do tej masy?
OdpowiedzUsuńEwa
Śmiało :) ważne by spód nie był za gruby.
Usuń