autor przepisu Viola
Na 4 porcje
Obraną brukiew kroimy w plastry około 3-4 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wyjmujemy, osączamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy 3 miski, 1 na maką, 2 na rotrzepane jajka, 3 na otręby wymieszane z koperkiem i tymiankiem.
Plasterki brukwi panierujemy kolejno w mące, jajku i płatkach. Porcjamy wkładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoty kolor.
Na 4 porcje
- 1 bulwa brukwi
- 200 g otrąb owsianych
- 2 łyżki świeżo posiekanego cytrynowego tymianku
- 3 łyżki świeżo posiekanego koperku
- 2-3 jajka
- mąka do panierowania
- oliwa do smażenia
- sól, kolorowy pieprz
Obraną brukiew kroimy w plastry około 3-4 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wyjmujemy, osączamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy 3 miski, 1 na maką, 2 na rotrzepane jajka, 3 na otręby wymieszane z koperkiem i tymiankiem.
Plasterki brukwi panierujemy kolejno w mące, jajku i płatkach. Porcjamy wkładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoty kolor.
Sznycle doskonale smakują z jogurtem.