autor przepisu Viola
Bulion zagotować, wrzucić do niego 1 cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki, doprawić majerankiem. Bekon wrzucamy na rozgrzaną patelnie, wytapiamy tłuszcz, Jak skwarki będę już gotowe, odkładamy ok 2 łyżek a resztę dodajemy do gotujących się warzyw. Na tłuszczu z pod bekonu szklimy cebulę i całe ząbki czosnku, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Podlewamy niewielką ilością bulionu, gotujemy chwilkę i dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości warzyw na średniej temp. Gdy już będą miękkie, miksujemy blenderem. Ostudzić. Do śmietany dodać chrzan, dokładnie wymieszać. Chrzanowo-śmietanową mieszankę dodajemy do zupy, podgrzewamy całość. NIE GOTUJEMY!. Doprawić solą i pieprzem, o ile będzie to konieczne.
- 2-3 kopiaste łyżki chrzanu ( mój był ostruśki więc dałam 2)
- 250 g wędzonego bekonu - pokrojonego w drobną kostkę, jak na skwarki
- 3 średniej wielkości marchewki - pokrojone wedle uznania
- 1 pietruszka - pokrojona wedle uznania
- 5 dużych ziemniaków - pokrojonych wedle uznania
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 l bulionu wołowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku - obrane
- 2 cebule - pokrojone w plastry
- 100 ml śmietany
- świeżo posiekana natka pietruszki
- pieprz
Bulion zagotować, wrzucić do niego 1 cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki, doprawić majerankiem. Bekon wrzucamy na rozgrzaną patelnie, wytapiamy tłuszcz, Jak skwarki będę już gotowe, odkładamy ok 2 łyżek a resztę dodajemy do gotujących się warzyw. Na tłuszczu z pod bekonu szklimy cebulę i całe ząbki czosnku, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Podlewamy niewielką ilością bulionu, gotujemy chwilkę i dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości warzyw na średniej temp. Gdy już będą miękkie, miksujemy blenderem. Ostudzić. Do śmietany dodać chrzan, dokładnie wymieszać. Chrzanowo-śmietanową mieszankę dodajemy do zupy, podgrzewamy całość. NIE GOTUJEMY!. Doprawić solą i pieprzem, o ile będzie to konieczne.
Podajemy z przekrojonym jajkiem
bądź
Zupa chrzanowa
OdpowiedzUsuńto jedna z opcji :)
UsuńNie znam tej zupy ale chętnie bym spróbowała - chrzan, ziemniaki, kremowa konsystencja, majeranek a dodatkowo skwareczki i jajo - to na pewno pychota była!
OdpowiedzUsuńNie możesz jej znać bo dopiero co ją wymyśliłam :)............była bardzo smaczna mniam mniam :D
Usuńchrzanowa
OdpowiedzUsuńhihihihi wiadomo że chrzanowa. Nie wiem co wybrać Zupa chrzanowa, czy Barszcz chrzanowy, jak myślicie?
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie. u nas zawsze chrzanową podaje Babcia na śniadanie wielkanocne :)
OdpowiedzUsuńKochana, koniecznie musisz wrzucić u siebie wersje Twojej Babci. A jak na nią mówicie zupa czy barszcz? Moją barszczem nazwę.
OdpowiedzUsuńNie znam zupy chrzanowej i nigdy jej nie jadłam - ale wygląda tak wspaniale...trudno jej się oprzeć patrząc na Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńArvén, gorąco polecam mój barszcz chrzanowy :) będziesz mile zaskoczona jego smakiem :)...........Dziękuję za miłe słowo o moich fotkach, staram się by zachęcały oglądających ;)
Usuńa może barszczyk biały to jest?
OdpowiedzUsuńach, pyszny! nieważne co, ważne, że zapowiada się
naprawdę smakowicie.
Oo, jaka ciekawa alternatywa dla wielkanocnego żurku. Lubię chrzan, więc może się zdecyduję na taką zupę :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już jakiś czas temu i muszę przyznać, że jest świetna! Polecam!
OdpowiedzUsuń