Dziś polecam Wam prostą w wykonaniu,
lekką i bardzo orzeźwiającą sałatkę,
doskonałą na upalne dni.
Na 4 porcje
- 4 średniej wielkości pomidory - pokroić w kostkę
- 2 duże cebule - pokroić na krążki
- 3 zielone papryki - usunąć gniazda nasienne, pokroić
- oliwa z oliwek
- czerwony ocet winny
- sól
Krążki cebuli opłukać wodą i osuszyć, dzięki temu straci na mocy, następnie posiekać.
Na talerzach ułożyć warzywa warstwami, cebula, pomidory, papryka. Skropić oliwą, octem i oprószyć solą.
Nazwa tego dania pochodzi od majorkańskiego słowa trempar co oznacza ubrać.
Sałatkę tą polecano nam w większości restauracji w Alcudii
do których zaglądaliśmy, jako orzeźwiający starter.
Ale piękna, kolorowa sałatka:)
OdpowiedzUsuńPrawda, takie pozytywne jedzonko :)
UsuńBardzo kusząco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNo tak, najpierw ubierasz a później rozbierasz:)
OdpowiedzUsuńJa bym tylko cebulę wcześniej sparzyła i sok z niej odcisnęła. Nie przepadam za surową;)
hahahahahaha a jakby inaczej najpierw trzeba coś ubrać by móc rozebrać ;)Gula to nie taki zły pomysł z tym sparzaniem :)
Usuńświetna propozycja na ten niemiłosierny upał
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;) lekka i przyjemna.
UsuńPiękna, kolorowa i zdrowa. Czego chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńAleż kolorowa i śliczna ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńPrawda, kolorowa przy tak niewielu składnikach :)
UsuńDziękuję Wam za odwiedzinki :)Zapraszam ponownie!
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam - bardzo smaczna! i faktycznie świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa jak dodam zwykły, biały ocet winny? zmieni to smak? nie mam czerwonego, nie chcialabym popsuć..
OdpowiedzUsuńOdradzałabym, zwykły ocet ma zbyt intensywny smak.
Usuń