- 500 g batatów ( słodkich ziemniaków) - obrać, pokroić w dużą kostkę
- 2 szalotki - pokroić w drobną kostkę
- 1 pęczek szczypiorku - pokroić
- pół pęczka kolendry i natki - posiekać
- 4 łyżki oliwy
- szczypta mielonego szafranu
- 2 cm imbiru - obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Zagotować 1/2 l wody, posolić wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować przez 6 min.
W drugim garnku rozgrzać oliwę, dodać szalotkę oraz szafran i stale mieszając, szklić je na średniej temp przez 2 min. Następnie przełożyć do miseczki. Imbir, sok z cytryny, kolendrę, natkę, szczypiorek, kmin oraz po szczypcie soli i pieprzu dodać do szalotki. Bataty odcedzić, włożyć do marynaty i pozostawić na 15 min do naciągnięcia. Na koniec doprawić solą i pieprzem ( o ile będzie to konieczne)
Bardzo aromatyczna!
Doskonały dodatek do obiadu!
Swietna! Bataty to wspaniala alternatywa dla ziemniakow.
OdpowiedzUsuńDokładnie, lekka słodka odmiana :)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAkurat będzie na moje 30 dniowe wegetariańskie wyzwanie.
Daj znać jak smakowała, ja nią jestem zachwycona :)
Usuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńnie jadłam batata jeszcze..
ale wygląda kusząco, że pomimo niewiedzy w kwestii
smaku tego warzywa, skosztowałabym w ciemno.
Dziękuje za tak miłe słowa, gorąco polecam :D
UsuńPowiem że potrawa wygląda bardzo apetycznie a nigdy nie próbowałam batatów, czy na zwykłych rynkach to znajdę, bo przyznam szczerze nie widziałam ;-)
OdpowiedzUsuńNie powinnaś mieć problemów z ich zakupem :)
Usuń