- 1 ogórek - obrać, przekroić wzdłuż, wypestkować
- 2 szalotki - pokroić w drobną kostkę
- po 50 g czarnych i zielonych oliwek - pokroić w drobniutką kostkę
- sok z połowy pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka wody pomarańczowej (dostępna w sklepach z żywnością orientalną )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sałatkę najlepiej przygotować na godzinę przed podaniem.
Dressing
Sok z cytryny, pomarańczy wymieszać z oliwą, wodą pomarańczową, połową oliwek oraz szalotką, pozostawić do naciągnięcia.
Sałatka
Ogórek pokroić w cienkie plasterki oprószyć solą i krótko przed podaniem odcisnąć z nich wodę.
ciekawe połączenia smakowe ogórek pomarańcza....
OdpowiedzUsuńświetne, zapisuję :)
i bardzo smakowite :) Dzięki za odwiedziny, daj znać jaki Ci smakowało :D
Usuńzapowiadało się dobrze, ale przepis mnie zachwycił, robię w weekend :)
OdpowiedzUsuń