Sałatka
- 2 duże bakłażany
- 75 g łuskanych migdałów
- 1 mały pęczek natki - listki pokroić na cienkie paseczki
- oliwa do wysmarowania blachy
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Dressing
Oliwę i sok z cytryny połączyć, doprawić solą i pieprze i odstawić.
Sałatka
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i po stronie przecięcia posolić. Potem ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą, powierzchnią przecięcia do góry. Piec 20 min w 180 (termoobieg 160 ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Migdały przepołowić, zrumienić na suchej patelni, na średniej temp.
Upieczone bakłażany obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki. Dodać natkę i migdały, zalać dressingiem, wymieszać. Chwilę odczekać i zacząć się zajadać.
mi absolutnie nie trzeba pomagać, bo już od dawna uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJa do tej pory za nimi nie przepadałam, ale tą sałaką zajadałam się aż mi się uszy trzęsły :)
UsuńMnie tez do baklazanow namawiac nie trzeba.Robie je na rozne sposoby.Grilluje,robie zapiekanki,salatki,faszeruje, wiec twoje danie dla mnie jest idealne.
OdpowiedzUsuń