autor przepisu Viola
Sałatka
Dressing
Dressing
Do zaparzonej herbaty dolać sos sojowy (oczywiście wyjąć wcześniej torebkę), wymieszać. Dodać ocet, wymieszać, oliwę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Sałatka
Z boczku wytopić tłuszcz, zrumienić. Powstałe skwarki osuszyć na papierowym ręczniku.
Brokuły blanszować przez 5 min we wrzątku, przelać zimną woda. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać czosnek, zrumienić i wyjąć. Wrzucić brokuły, smażyć przez 10 min na średniej temp. tak by się lekko przyrumieniły.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cykorię, smażyć przez chwilkę, zalać wodą z ksylitolem, przykryć dusić 10 min. Na 5 min przed końcem duszenia dodać koperek. Odkryć smażyć do odparowania płynu. Brokuły wyłożyć na talerz na nich ułożyć cykorię,
posypać pestkami dyni, skwarkami oraz suszonym pomidorkiem. Dressing wymieszać i polać sałatkę, odczekać chwilkę, podawać.
Sałatka
- 400 g brokuł (tylko różyczki)
- 200 g boczku - pokroić w drobną kostkę
- 4 duże ząbki czosnku - nie obierać, rozgnieść
- 30 g pestek dyni - zrumienić na suchej patelni
- 1/2 pęczka koperku - posiekać
- 2 kolby cykorii - pokroić wedle uznanie ( ja pokroiłam wzdłuż)
- 1 suszony pomidor z oliwy - pokroić w kosteczkę
- 1 łyżeczka ksylitolu - rozpuścić w 100 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Dressing
- 1 torebka zielonej miętowej herbaty - zaparzyć w 50 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Dressing
Do zaparzonej herbaty dolać sos sojowy (oczywiście wyjąć wcześniej torebkę), wymieszać. Dodać ocet, wymieszać, oliwę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Sałatka
Z boczku wytopić tłuszcz, zrumienić. Powstałe skwarki osuszyć na papierowym ręczniku.
Brokuły blanszować przez 5 min we wrzątku, przelać zimną woda. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać czosnek, zrumienić i wyjąć. Wrzucić brokuły, smażyć przez 10 min na średniej temp. tak by się lekko przyrumieniły.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cykorię, smażyć przez chwilkę, zalać wodą z ksylitolem, przykryć dusić 10 min. Na 5 min przed końcem duszenia dodać koperek. Odkryć smażyć do odparowania płynu. Brokuły wyłożyć na talerz na nich ułożyć cykorię,
posypać pestkami dyni, skwarkami oraz suszonym pomidorkiem. Dressing wymieszać i polać sałatkę, odczekać chwilkę, podawać.
Oto dowod, ze danie z boczkiem moze byc zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPrawdę piszesz, fajnie że zaglądasz :)
Usuńbardzo apetyczna propzycja
OdpowiedzUsuńDziękuję, z innej bajki choć nie do końca, wywiad z Tobą przeczytałam, super! :D
Usuńbardzo smakowicie. Genialny tytul!:):)
OdpowiedzUsuńCo dziś zjem na śniadanie?
Dziękuję, chłyt martekingowy ;)
UsuńCóż za ciekawy pomysł, jak dla mnie bez skwarek poproszę, ale reszta super i ten dressing też niesamowity!
OdpowiedzUsuńDziękuję już pakuję i wysyłam ;)
UsuńBardzo smaczne!!!
OdpowiedzUsuńOj było, było ! Dzięki za odwiedzinki :)
Usuńwonderful! in English, please...
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje :-) NA pewno kiedyś ją przyrządzę ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńdziwne, ale może smaczne
OdpowiedzUsuńCzęsto te dziwne bywa pyszne ;)
Usuń