autor przepisu Viola
- 2 nieduże pory - przekroić wzdłuż, pokroić na paseczki
- 1 kolba cykorii - przekroić wzdłuż, pokroić na paseczki
- 3 ząbki czosnku - posiekać
- 2 piersi z kury - przekroić wzdłuż, pokroić na paseczki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 pęczka - kolendry - pokroić
- 1/2 pęczka natki pietruszki - pokroić
- pieprze cayenne
- słodka papryka
- 1/2 łyżeczki świeżo rozdrobnionego anyżu
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy pomarańczy
- 200 ml gorącej wody
- sól
Marynata
- 3 suszone pomidory z oliwy - pokroić na paseczki
- 2 cm imbiru - obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach
- 3 łyżki oliwy z pod pomidorów
- 2 gałązki ususzonego tymianku (tylko listki)
Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek, dodać por z cykorią, oprószyć pieprzem cayenne, słodką papryką, solą i smażyć 10 min na średniej temp. Na drugą rozgrzana patelnię wrzucić mięso z marynatą (nie dodawać oliwy) smażyć przez chwilę.
Dodać por z cykorią, przelać patelnie po warzywach gorącą wodą, zlać do dania. Przykryć i dusić 10 min na średniej temp. Dolać sok z cytryny i pomarańczy, przykryć i dusić 15 min. Na 5 min przed końcem duszenia dodać kolendrę i natkę ( odłóż trochę natki do posypania).
Ależ to było pyszne!!!!
Podałam z SAŁATKĄ Z BATATÓW, którą wcześnie podgrzałam.
Bardzo udane to spotkanie :)
OdpowiedzUsuńoj tak było pychotliwie :)
UsuńAle boskie połączenie. Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakowało :)
Usuń