- 40 g ząbków czosnku
- 1,2 l wywaru z warzyw ( może być z kostki)
- 100 ml białego wina
- 100 ml śmietanki
- 50 g migdałow bez skórki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki (przyprawa)
- sól, pieprz
Migdały zemleć. W garnku zagotować wywar z warzyw, dodać łyżeczkę tymianku i gotować 5 min. Następnie włożyć całe obrane ząbki czosnku i gotować bez przykrycia na niskiej temp. przez 25 min. Zupę przecedzić, czosnek położyć na sicie i łyżką wycisnąć sok do zupy.
Masę, która pozostanie na sicie, odrzucić ( choć ja ją zjadłam :D ) Wlać wino i zagotować z zupą. Dodać ubitą śmietankę z żółtkiem i wymieszać. Przez chwilą podgrzewać, NIE GOTOWAĆ!!! Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać z migdałami. Podawać z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI.
Po pierwszej misce czosnkowej zupy,
moje kubki smakowe krzyczały,
mmmmmmarzenie :) musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńbyła bardzo smakowita! :)
UsuńO zupie czosnkowej marzę juz dawno, ale nie widziałam przepisu na nią z dodatkiem migdałów, bardzo interesujące zestawienie.
OdpowiedzUsuńInteresująco-pyszne zestawienie ;)
UsuńUwielbiam zupe czosnkowa, i to we wszystkich mozliwych wariantach! Moze dlatego nigdy nie lapia mnie przeziebienia? Podoba mi sie dodatek migdalow, chyba wyprobuje twoj przepis!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jescze typowo czosnkowej więc mnie ciekawi... aczkolwiek dodając czosnek do prawie każdej zupy wmawiam sobię, że to dla zdrowia i poprawy odporności.. i nawet jest w tym prawda :D Czosnku sie nie boję, więc z pzrepisu skorzystam :)
OdpowiedzUsuńMaggie, Izka, naprawdę warto!! Dzięki dziewczy (wszystkie) oraz panowie że gościcie u mnie:) Zapraszam, zapraszam, zapraszam!
OdpowiedzUsuńczosnek, migdały i te zoltka ze smietanka .. mmm, to musi byc pyszne! na pewno spróbuje:)
OdpowiedzUsuńDana, masz dobry ''gust smakowy'' :)
Usuńach, uwielbiam smaki mocno czosnkowe.
OdpowiedzUsuńnio, to zupka dla Ciebie:)
Usuń