autor przepisu Viola
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odlać ( nie przelewać zimną wodą), przestudzić, dodać jajka, śmietanę, 50 g sera mozzarella, koperek, wymieszać.
Grzyby
Pieczarki umyć, odłożyć kilka sztuk, resztę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone pieczarki, posoli i oprószyć pieprzem cayenne. Smażyć przez chwilę, dodać całe pieczarki, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić ok 10-15 min. na średn. temp. Następnie odkryć i gotować aż do odparowania płynu, odstawić.
Mięso
Umyte i oczyszczone piersi z kury przekroić wzdłuż 2 razy, następnie pokroić na paski. Na patelni rozgrzać pozostała oliwę, zrumienić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na średniej temp. do odparowania płynu. W tym czasie, papryczkę chili oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na paski. Dodać do mięsa, podlać Martini. Dusić pod przykryciem około 15 min, odkryć i gotować do odparowania płynu.
Pokrojone pieczarki, mięso oraz 50 g sera cheddar razem wymieszać.
Szparagi.
Oczyszczone szparagi wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 5 min, wyjąć.
Układamy
Połową ryżu wyłożyć dno natłuszczonej żaroodpornej formy. Posypać serem cheddar, ułożyć na nim połowę szparagów (wzdłuż formy, główkami na zewnątrz) Posypać serem mozzarella, wyłożyć mięso, posypać mozzarellą, ułożyć pozostałe szparagi ( w szerz formy główkami na zewnątrz). Na górę wykładamy pozostały ryż, docisnąć, posypać cheddarem, ozdobić całymi pieczarkami.
Piec 30 min w 200°C ( termoobieg 180°C ). we wcześniej nagrzanym piekarniku.
- 200 g ryżu
- 400 g pieczarek
- 2 piersi z kury
- 1 duża papryczka chili
- 150 g szparagów (ok. 26 sztuk)
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 2 jajka
- 100 ml Martini Bianco
- 70 ml śmietany
- 250 g świeżo startego sera mozzarella
- 400 g świeżo startego sera cheddar
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odlać ( nie przelewać zimną wodą), przestudzić, dodać jajka, śmietanę, 50 g sera mozzarella, koperek, wymieszać.
Grzyby
Pieczarki umyć, odłożyć kilka sztuk, resztę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone pieczarki, posoli i oprószyć pieprzem cayenne. Smażyć przez chwilę, dodać całe pieczarki, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić ok 10-15 min. na średn. temp. Następnie odkryć i gotować aż do odparowania płynu, odstawić.
Mięso
Umyte i oczyszczone piersi z kury przekroić wzdłuż 2 razy, następnie pokroić na paski. Na patelni rozgrzać pozostała oliwę, zrumienić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na średniej temp. do odparowania płynu. W tym czasie, papryczkę chili oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na paski. Dodać do mięsa, podlać Martini. Dusić pod przykryciem około 15 min, odkryć i gotować do odparowania płynu.
Pokrojone pieczarki, mięso oraz 50 g sera cheddar razem wymieszać.
Szparagi.
Oczyszczone szparagi wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 5 min, wyjąć.
Układamy
Połową ryżu wyłożyć dno natłuszczonej żaroodpornej formy. Posypać serem cheddar, ułożyć na nim połowę szparagów (wzdłuż formy, główkami na zewnątrz) Posypać serem mozzarella, wyłożyć mięso, posypać mozzarellą, ułożyć pozostałe szparagi ( w szerz formy główkami na zewnątrz). Na górę wykładamy pozostały ryż, docisnąć, posypać cheddarem, ozdobić całymi pieczarkami.
Piec 30 min w 200°C ( termoobieg 180°C ). we wcześniej nagrzanym piekarniku.
wygląda bosko, z miłą chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
Szana-Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
wygląda pysznie,a porcja chyba musiała wyjść ogromna?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie spora, choć moi chłopcy pochłoneli całą na obiad :)
Usuńpierwszorzędna!
OdpowiedzUsuńjeju, wygląda genialnie. a to Martini? szał!
Dzięki dziewczyny :)fajnie że zaglądacie i do tego takie miłe słowa zostawiacie :D
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam zapiekanki ryżowej, a wygląda tak znakomicie, że z pewnością pokuszę się o skorzystanie z Twojego przepisu ^^.
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie tylko fakt czy to ułożenie szparagów jest tak istotne? ;>
Na smak nie ma wpływu,jedynie na wygląd :)
UsuńRozważałam jeszcze opcję silniejszego spieczenia z boku, ale skłaniałam się widać jednak ku dobrej wersji ;p
Usuń