Jubilatka Violetta,
przepis zmodyfikowała bo jak już wiecie,
kombinacje kulinarne ona ukochała ;)
- 4 jajka
- 150 g fruktozy
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 160 g otrąb owsianych ( zmiksowanych i przesianych)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów laskowych (zmielonych)
- 1 słoik dżemu limonkowwego (ok 450g)
Piekarnik nagrzać na 180°C ( termoobieg 160°C ). Żółtka ubić z fruktozą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiać otręby i proszek do pieczenia, dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Dodać białka jaj ubite na sztywna pianę, składniki delikatnie ale dokładnie połączyć.
Ciasto przałożyć do natłuszczonej tortownicy śred. 26 ( ja tortownicy nie natłuszczam, jedynie wykładamy dno papierem do pieczenia), wygładzić i piec 30 min. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Następnie biszkopt przekroić poziomo dwa razy (3 krążki) i posmarować dżemem.
Krem
- 3 limonki
- 750 g jogurtu greckiego
- 120 g fruktozy
- 3 białka jaj
- 10 listków żelatyny
- 200 g śmietany
Zetrzeć skórkę z 3 limonek, wycisnąć sok i wymieszać z jogurtem i fruktozą. Listki żelatyny przygotować w/g instrukcji na opakowaniu.
Śmietanę i białka ubić na sztyno(krem) Masa śmietanową dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie pomału wlewać żelatynę cały czas mieszając.
Czas na układanie warstw
znów rozprowadzić 1/3 kremu, przykryć ostatnim krążkiem i posmarować resztą kremu. Tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Warstwa śmietanowa i ozdabianie
- 500 g śmietany
- fruktoza - do smaku, w/g uznania ( u mnie 5 łyżek)
- 2 limonki
Limonki pokroić według uznania. Cienką warstwę masy śmietanowej rozprowadzić na górze tortu oraz do okoła, a resztę wykorzystać do ozdoby tortu razem z cząstkami limonek.
Z każdym kęsem jest coraz słodszy.
A mimo to orzeźwiający i lekki.
Jak dla mnie miła odmiana od tradycyjnych ciężkich tortów :D
Jak widać środkowy krążek był za cienki i się troszku wygiął :-(
Ale i tak był pyszny!!!
Wszystkiego najlepszego:) 100 Lat!! A torcik przepiękny:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i wielu smakowitych sukcesów :) bardzo mi się podoba dekoracja tortu :) A to że ten środkowy blat się wygiął, nawet dodaje torcikowi uroku ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego;) Piękny tort;)
OdpowiedzUsuńTorcik pyszny (mialam go okazje smakowac) w sam raz do porannej kawusi :)))
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i najsmaczniejszego :-)
OdpowiedzUsuńpiękny :) wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik. Czuję, że bardzo by mi smakował. Spełnienia marzeń!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za życzenia oraz komentarze :D
OdpowiedzUsuńViolu spóźniłam się trochę z życzeniami ale mam nadzieję, że udały się urodziny. Życzę Ci dużo zdrowia i spełnienia marzeń.
OdpowiedzUsuńPS. i dalszej weny żebyś ciągle raczyła nas takimi fajnymi przepisami jak na ten torcik ;)
Spóźnione życzonka, torcik śliczny a ta środkowa warstwa dodaje mu uroku (jakby nie była biszkoptem), fajny blog, pozdrwiam,magda
OdpowiedzUsuńJak miło czytać Wasz komentarze :) Dziękuję za życzonka :D
OdpowiedzUsuńSpojrzalam na zdjecia i pomyslalam jak ty to zrobilas ze jest tak uroczo nierowna srodkowa czesc biszkoptu! ale Ci sie udalo, naprawde fajnie wyglada!:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :). Wiele inspiracji kulinarnych i mnóstwo pomysłów na nowe potrawy.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję za życzenia oraz komentarze :) Zapraszam ponownie :D
OdpowiedzUsuń