autor przepisu Viola
Otręby zalać mlekiem, dodać 2 jajka, wymieszać, odstawiać na 30 min. Następnie dodać jogurt, jajko, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki oregano, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Przekładamy do formy, pomidorki kroimy na połówki, układamy na wierzchu,
miąższem do góry, posypujemy pozostałym oregano. Pieczemy 40 min w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
- 150 g zmiksowanych otrąb owsianych
- 70 ml mleka 0% tłuszczu
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
- 5 pomidorków cherry
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
Otręby zalać mlekiem, dodać 2 jajka, wymieszać, odstawiać na 30 min. Następnie dodać jogurt, jajko, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki oregano, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Przekładamy do formy, pomidorki kroimy na połówki, układamy na wierzchu,
miąższem do góry, posypujemy pozostałym oregano. Pieczemy 40 min w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Rada po : dużo ciekawiej chlebek wyrośnie, jeżeli pomidorki nie będę ułożone w jednej linii
, jak u mnie :D
I znowu coś dla mnie:) Super przepis! Czasami piekę sobie takie otrębowe chlebki z koncentratem pomidorowym, ale na patelni. Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńo, na otrębach! myślałam, że będzie na puree z fasoli, a za takimi wypiekami nie przepadam. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczy za odwiedziny :) może zainteresują Was takie otrębowe pychotki http://funandtaste.blogspot.com/2011/12/pyszne-ciacha-wersja-2-czyli-sodko.html
OdpowiedzUsuńA ja pytanie mam.... Co robimy z trzecim jajkiem? Bo w składnikach są 3, a potem piszesz, że: "otręby zalać mlekiem, dodać 2 jajka..."
OdpowiedzUsuńPo 30 min dodaję razem z jogurtem, sodą........ tak jak w przepisie :)Pozdrawiam i zapraszam częściej .
UsuńDo wypieku tego chlebka nie potrzebujemy drożdży ?
OdpowiedzUsuńNie, nie potrzebujemy :)
UsuńCzy z tego ciasta można zrobić bułki zamiast chlebka ? Może musimy dodać jeszcze jakiś składnik, żeby wyrosły ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńOczywiście, zamiast do chlebowej formy wystarczy przełożyć ciasto do foremek na muffiny :) Nie ma potrzeby dodawania innych składników, chlebek był pięknie wyrośnięty więc i bułeczki na pewno wyrosną. Pamiętaj by skrócić czas pieczenia, myślę że 20-25 minut wystarczyć.Pozdrawiam.
UsuńA tak mniej więcej ile bułeczek wyszłoby z podanych składników ?
OdpowiedzUsuńMasz mnie! Nie wiem :( Daj znać ile wyszło bułeczek :)
Usuń