- 3 piersi z kury - przekrojone wzdłuż, lekko rozbić tłuczkiem
- 1 duża cytryna - wyszorowana, sparzona, pokrojona w ósemki
- 250 ml bulionu drobiowego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 cebule - drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku - drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kopiasta łyżka masła
- szczypta szafranu
- mąka z brązowego ryżu do obtoczenia mięsa
- sól, pieprz
Mięso posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Zrumienić na rozgrzanej oliwie, odłożyć.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle. Przełożyć do garnka, ułożyć mięso oraz cytrynę, zalać bulionem. Przyprawić imbirem, szafranem, pieprzem.
Gotować 20-25 min pod przykryciem na niskiej temp. Idealnie komponuje się z ryżem oraz szparagami.
ciekawy przepis. orzeźwiający - masz rację, że na upały świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńszkoda tylko, że moja rodzina to tradycjonaliści. sceptycyzm u nich względem takich ekscesów kulinarnych jest olbrzymi i nie do pokonania.
Kochana,mój mąż też nie należy do tych co jedzeniowe eksperymenty uwielbiają, ale przy wczorajszym upale, dziękował za tego kuraka :)
UsuńBardzo piękna słoneczna kurka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ooo kurczę.. I to wcale nie blade :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada! Czy make z brazowego ryzu da sie czyms zastapic? Pytam w razie gdyby nie udalo mi sie znalezc...
OdpowiedzUsuńMyślę że można spróbować np z pszenną, choć Ty jak ja wyspiara więc w tesco powinnaś dostać :)
Usuńkurczak prezentuje się bardzo smacznie, tak słonecznie:)
OdpowiedzUsuńtytuł tak mnie rozbawił, ze musiałam zajrzeć :)
Dziękuję, to takie dowcipne, słoneczne filety ;)
UsuńSuper wyglada! Alez musi smakowac wysmienicie:) I ten kolor... wow az chce sie zrobic:)
OdpowiedzUsuń