- 100 g cieciorki - zalać wodą i odstawić na min 12 godzin
- 100 g zielonej soczewicy - zalać wodą i odstawić na min 12 godzin
- 400 g jagnięciny albo wołowiny - pokroić w kostkę (u mnie jagnięcina)
- 3 pomidory - pokroić w dużą kostkę
- 2 cebule - drobno posiekać
- 1/2 łodygi selera naciowego - pokroić w plasterki
- 2 cm świeżego imbiru - zetrzeć na tarce o małych oczkach
- 1 pęczek natki pietruszki - posiekać
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego szafranu
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 20 g makaronu np nitki
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Na oliwie podsmażyć mięso ze wszystkich stron, dodać cebulę i smażyć przez chwilę. Przełożyć do garnka, dodać seler, natkę, odcedzoną soczewicę oraz cieciorkę, zalać gorącym bulionem, zagotować. Dodać imbir, szafran i cynamon, wymieszać.
Gotować pod przykryciem przez 35 min na średniej temp. Następnie dodać makaron, pomidory, przyprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 min. Wlać sok z cytryny, wymieszać i gotowe, można podawać.
Podoba mi sie ta zupa. :) Jakiej czesci jagniecia uzylas?
OdpowiedzUsuńDzięki, szyjka :)
UsuńZ chęcią bym zjadła takiej zupki!
OdpowiedzUsuńJuż wysyłam ;)
UsuńDzieki. :)
UsuńWspaniala i zdrowa!
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuńorient! to brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńi też tak smakuje :)
UsuńSuper, tylko gdzie tu kupić jagnięcinę... ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuńU mnie z jagniecina nie ma problemow. Ciekaw jestem, jak to wyjdzie na ... wielbladzinie - bo miesa z wielblada mam pelny wybor :)
Mięsa wielbłąda nie miałam okazji kosztować, ciekawe jak smakuje? Jak przygotujesz to koniecznie daj znać jak z tym mięskiem smakowało.
Usuń