Na 4-5 porcji
Mięso
- 500 g mielonego mięsa (wołowiny lub jagnięciny)
- szczypta przyprawy kefta ( zakupionej albo przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS )
- 1 cebula - zetrzeć na tarce o małych oczkach
- 1 pęczek natki - drobno posiekać
- 200 g drobnego bulguru
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- olej do smażenia
Sos
- 500 g pomidorów - pokroić w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku - posiekać
- 3 spore ziemniaki - obrać i pokroić na ósemki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 50 g cieciorki - ugotować
- 0,5 l bulionu warzywnego
- szczypta przyprawy baharat ( zakupionej albo przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS )
- sól, pieprz
Sos
Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej czosnek. Dodać sól, pieprz, baharat, koncentrat oraz ziemniaki i smażyć całość przez 6 minut.
Domieszać pomidory oraz cieciorkę. Wlać bulion i gotować całość na niskiej temp przez 10 minut.
Mięso
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ze wszystkich stron, na średniej temp. Mięso włożyć do sosu, nakryć i gotować na niskiej temp przez 20 minut.
Alez pysznosci tu u ciebie! Dodaje do ulubionych - mysle, ze wkrotce wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńCieszą mnie Twe słowa i odwiedziny :)
UsuńDużo trudnych słów w tytule :D Ale danie wygląda zachęcająco mocno.
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję, było bardzo smakowite.
UsuńResimler o kadar iç açıyorki, çok beğendim
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę koniecznie wypróbować :D
OdpowiedzUsuń