Na 4-5 porcji
- 3 duże ziemniaki(500 g) - umyć, pokroić w dużą kostkę
- 1 ząbek czosnku - drobno pokroić
- 1 cebula - drobno pokroić
- 2 małe pomidory - pokroić w drobną kostkę
- 4 gałązki natki pietruszki - oberwać listki i grubo posiekać + kilka do dekoracji
- 4 jajka - rozkłócić w misce
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki i smażyć ja przez 20 min na średniej temp, od czasu do czasu mieszając. Odstawić, domieszać pomidory i pokrojoną natkę, doprawić solą i pieprzem. Domieszać jajka, udekorować listkami natki. Piec 30 minut w 180°C ( termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Tortilla ziemniaczana jest dobra zarówno gorąca, jak i letnia i zimna.
Wygląda bardzo apetycznie. I bardzo ładnie wygląda na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Edith
Dziękuję, była pyszna :)
UsuńZostało coś jeszcze?? ;-)
OdpowiedzUsuńStrasznie apetycznie wygląda! Musze ją sobie wpisać do kalendarza :-)
Niestety nie :( przy następnym jej pichceniu cosik dla Ciebie odłożę ;)
UsuńPrezentuje się fantastycznie. Idealnie będzie się sprawdzać na różnych wypadach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,moja doskonale sprawdziła się na pikniku :)
Usuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję
UsuńAch, kartofle i pomidory, cóż więcej potrzeba...? ;)
OdpowiedzUsuńtylko fajnego towarzystwa do wspólnego zajadania ;)
UsuńNo, żaden orient tylko Hiszpania :) Uwielbiam taką tortillę :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam wszelakie tortille :) A co do Hiszpanii to już w czerwcu będę miała okazję spróbować tego i owego :)
UsuńWygląda przepysznie! Jutro robię na obiad! :)
UsuńDzięki.Koniecznie daj znać czy smakowała :)
Usuńwow wygląda jak przepyszna pizza ;-) Jutro spróbuję to zrobić ciekawe czy mi wyjdzie. Na blogu masz tyle przepisów że aż się głodna zrobiłam patrząc na te zdjęcia.
OdpowiedzUsuńCieszę się. Spróbuj bo warto! :D
Usuńdziś robię! tylko czy wstawić w patelni do piekarnika?
OdpowiedzUsuńTak :) jeżeli masz obawy czy Twoja patelnie to przeżyje, to najpierw podsmaż, a potem przełóż wszystko do formy, dalej według przepisu :)
Usuń