z blogowego archiwum
Rozwałkować cienko 2/3 ciasta kruchego i podpiec, to będzie nasz spód do sernika.
Ser mielimy, przetrzecieramy przez sito i łączymy z roztartym masłem, śmietaną i mąką ziemniaczaną, możemy dodać np migdały, rodzynki, kto co lubi :D. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodajemy małymi porcjami masę serową. Następnie delikatnie mieszamy z wcześniej ubitymi białkami na sztywną pianę i wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta robimy paski i układamy ukośnie, na pierwszej warstwie pasków ułożyć drugą na krzyż, tak aby powstała kratka :) Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu lukrujemy.
- 400 g ciasta kruchego (przepis znajdziesz na blogu)
- 800 g twarogu
- 100 ml śmietany
- 4 jajka
- 50 g masła
- 350 g cukru pudru
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki lukru (przepis znajdziesz na blogu)
Rozwałkować cienko 2/3 ciasta kruchego i podpiec, to będzie nasz spód do sernika.
Ser mielimy, przetrzecieramy przez sito i łączymy z roztartym masłem, śmietaną i mąką ziemniaczaną, możemy dodać np migdały, rodzynki, kto co lubi :D. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodajemy małymi porcjami masę serową. Następnie delikatnie mieszamy z wcześniej ubitymi białkami na sztywną pianę i wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta robimy paski i układamy ukośnie, na pierwszej warstwie pasków ułożyć drugą na krzyż, tak aby powstała kratka :) Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu lukrujemy.
Apetyczny serniczek;))
OdpowiedzUsuń