autor przepisu Viola
3 łyzki oleju rozgrzać na patelni i zrumienić mięso z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką (przyprawa). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z kostką rosołową.
Umyte warzywa pokroić :
- pomidory w plasterki,
- jedną paprykę w kostkę, drugą w paski,
- jedną cukinie w kostkę, drugą w paski,
- połowę bakłażana w kostkę, drugą w paski.
Bakłażan, cukinie, paprykę dusić około 6 min. na pozostałej oliwie, dorzucić pomidory, dusić kolejne 4 min. Odsączyć z nadmiaru płynu, dodać 80 g startego sera, wymieszać. Warzywa ułożć w wysmarowanej formie do zapiekania, oprószyć solą i pieprzem posypać pozostałym startym serem. Na warzywach wyłożyć ryż, docisnąć. Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem, natką oraz jajkami.
Przy pomocy widelca robimy 4-5 otworów w naszej zapiekance, które zalewamy śmietanową mieszanką. Odrobiną śmietanowej mieszanki polewamy ryż. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać pozostałą śmietanową mieszanką.
Zapiekamy 30 min w 180°C ( termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
SAMEJ POMYŚLOŚCI ORAZ SZCZĘŚCIA
W
NOWYM ROKU 2012!!
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 500 g mięsa mielonego ( u mnie wołowe)
- 200 g ryżu
- 4 pomidory ( średniej wielkości)
- 1 bakłażan
- 2 małe cukinie
- 2 strąki żółtej papryki
- 200 ml śmietany
- pęczek koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- 150 g sera gouda
- 2 jajka
- sól, pieprz
- słodka papryka - przyprawa
- kostka rosołowa
3 łyzki oleju rozgrzać na patelni i zrumienić mięso z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką (przyprawa). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z kostką rosołową.
Umyte warzywa pokroić :
- pomidory w plasterki,
- jedną paprykę w kostkę, drugą w paski,
- jedną cukinie w kostkę, drugą w paski,
- połowę bakłażana w kostkę, drugą w paski.
Bakłażan, cukinie, paprykę dusić około 6 min. na pozostałej oliwie, dorzucić pomidory, dusić kolejne 4 min. Odsączyć z nadmiaru płynu, dodać 80 g startego sera, wymieszać. Warzywa ułożć w wysmarowanej formie do zapiekania, oprószyć solą i pieprzem posypać pozostałym startym serem. Na warzywach wyłożyć ryż, docisnąć. Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem, natką oraz jajkami.
Przy pomocy widelca robimy 4-5 otworów w naszej zapiekance, które zalewamy śmietanową mieszanką. Odrobiną śmietanowej mieszanki polewamy ryż. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać pozostałą śmietanową mieszanką.
Zapiekamy 30 min w 180°C ( termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Z ryżowych zapiekanek to znam tylko tą z jabłkiem i cynamonem. A ta wersja też bardzo fajna. :)
OdpowiedzUsuńIdealna na imprezy! :D
Podoba mi się połączenie z ryżem. Nigdy w ten sposób nie piekłam zapiekanki, czas to zmienić!
OdpowiedzUsuń