Na 6 porcji
- 6 dużych ziemniaków
- 6-7 cebulek dymek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g mielonego mięsa ( u mnie z indyka)
- 100 g startego żółtego sera
- 100 g ementalera
- masło roślinne
- papryka w proszku
- sól, pieprz
Umyte ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 15 min ( nie powinny być zbyt miękkie). Odcedzić, ostudzić. Umytą, oczyszczoną dymkę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej dymkę oraz mięso. Przyprawiać do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Ziemniaki przekroić na pół , wydrążyć miąższ. Wydrążony miąższ z 3-4 ziemniaków połączyć z mięsem, dodać żółty ser, wymieszać.
Przyprawionym farszem wypełnić połówki ziemniaków. Posolić obłożyć wiórkami masła, posypać startym ementalerem. Ziemniaki umieścić w nagrzanym piekarniku pod grillem, piec 10 min.
Świetny pomysł - dwa w jednym w bardzo apetycznym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń