Na 4 porcje
kalorie/porcja 93
zawartość tłuszczu/porcja 1g
- 2 duże czerwone papryki - przekroić na pół, oczyścić
- 2 małe cebule - posiekać
- 2 łodygi selera naciowego - obrać i posiekać
- 2 ząbki czosnku - posiekać
- 2 liście laurowe
- 600 ml wywaru z warzyw
- 2 puszki, po 400g pomidorów śliwkowych
- 2 dymki - np; posiekane
- sól, pieprz
Papryki opiekać na funkcji grill przez 10-15 minut, obracając je od czasu do czasu. Odłożyć do ostygnięcia, a następnie obrać z przypieczonej skórki. Posiekać.
Wszystkie składniki (prócz dymki) włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temp na najniższą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Następnie zupę zmiksować np; blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem i podgrzewać przez 4-5 minut.
Przelać do misek, posypać dymką i od razu serwować.
Delikatna w smaku o kremowej konsystencji.
Podana w zapieczonych paprykach w towarzystwie grzanek z pełnoziarnistego pieczywa,
nie tylko będzie smacznym daniem, ale również piękną ozdobą talerza.
Smacznego życzy!
Viola