autor przepisu Viola
Wykorzystałam w nim pomysł znaleziony
w przepisie z czosopisma.
Dodać pokrojoną natkę pietruszki ( nie posiekaną) oraz kostkę warzywną i gotować kolejne 10 min. nadal pod przykryciem. W między czasie ( trzymaj się wymienionej kolejności) czosnek przecinąć przez praskę, zalać czosnek sokiem z cytryny, wymieszać. Tak przygotowaną zalewę dodać do oliwy, wymieszać. Wracamy do zupy, dodajemy do niej naszą czosnkową miksturę, mieszamy, przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minutek bez przykrycia.
Wykorzystałam w nim pomysł znaleziony
w przepisie z czosopisma.
- 200 g zielonej soczewicy
- 4 średniej wielkości obgotowanych buraków
- sok z 2 cytryn
- 10 ząbków czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Dodać pokrojoną natkę pietruszki ( nie posiekaną) oraz kostkę warzywną i gotować kolejne 10 min. nadal pod przykryciem. W między czasie ( trzymaj się wymienionej kolejności) czosnek przecinąć przez praskę, zalać czosnek sokiem z cytryny, wymieszać. Tak przygotowaną zalewę dodać do oliwy, wymieszać. Wracamy do zupy, dodajemy do niej naszą czosnkową miksturę, mieszamy, przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minutek bez przykrycia.
Podawać lekko przestudzoną.
Ależ wygląda kusząco, chętnie zaserwowałabym sobie taki talerz soczewicy.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńkuszący kociołek, wiesz? ;]
zawartośc wspaniała.
Mmmm!
OdpowiedzUsuńBuraki lubię, soczewicę również, ale jestem ciekawa jak smakuje takie połączenie?
OdpowiedzUsuńDziewczyny,gorąco Wam to połączenie polecam! Na pewno będziecie mile zaskoczone:) Dzięki za odwiedziny i komentarze :D
OdpowiedzUsuńWyszła pycha!!!! Polecam szczerze połączenie buraków, pietruszki, cytryny, czosnku i oczywiście soczewicy:) Pozwoliłam sobie na 2 modyfikacje:
OdpowiedzUsuń- dodałam ulubiony korzeń pietruszki estra
- zrezygnowałam z dodatku oleju (nigdy nie dodaje tłuszczu do zup).
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę że smakowała czerwona zupka! Zapraszam ponownie.
UsuńWyglada fajnie - ale 2 cytryny? Nie za dużo?
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zdecydowanie, nie za dużo :)
UsuńDruga ciąże przezywam juz okres mdłości dzięki temu przepisowi (minus oliwa plus wloszczyzna) bo wszystko inne mnie odrzuca
OdpowiedzUsuń