autor przepisu Viola
Miód rozpuścić w mleku. 200 g mąki wsypać do miski. Domieszać drożdże oraz sól, zrobić wgłębienie, wlać mleko z miodem, wymieszać. Następnie dolać oliwę i dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie domieszać pozostałe składniki. Całość przełożyć na wysypany mąką blat roboczy i porządnie zagnieść. W razie potrzeby podsypać mąką. Nadać wybrany przez nas kształt, lub włożyć do formy, przykryć i odstawić na 40 minut.
- 400 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + do podsypania
- 100 g płatków owsianych
- 7 g drożdży instant
- 300 ml ciepłego mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Miód rozpuścić w mleku. 200 g mąki wsypać do miski. Domieszać drożdże oraz sól, zrobić wgłębienie, wlać mleko z miodem, wymieszać. Następnie dolać oliwę i dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie domieszać pozostałe składniki. Całość przełożyć na wysypany mąką blat roboczy i porządnie zagnieść. W razie potrzeby podsypać mąką. Nadać wybrany przez nas kształt, lub włożyć do formy, przykryć i odstawić na 40 minut.
Po dokładnym wyrobieniu ciasta, rozwałkowałam je , zrolowałam i naciełam nożem górę.
Następnie przełożyłam do formy silikonowej, by ładnie rósł w górę, a nie na boki :)
Piec 50 minut w 200°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Piękne zdjęcia, a chlebek musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, był oj był ;)
UsuńPiękny bochenek
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPięknie wyrósł:) Wygląda zawrotnie:)
OdpowiedzUsuńDzięki :D bałam się że nic z tego nie będzie, ale się udało :)
UsuńWłaśnie się przymierzam do pieczenia chleba orkiszowego :) Pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, koniecznie pochwal się swoim wypiekiem :D
UsuńPiękny :) Ja dziś testuję mój pierwszy zakwas, ciekaw jestem co mi z tego wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńNo jak to co , zakwas ;)
UsuńZakwas już był gotowy, wyszły bułeczki, bardzo smakowite, muszę się tylko zebrać, żeby o nich napisać :)
UsuńLubię takie zdrowe chlebki. Ja je jem, czuję się od razu duużo bardziej zdrowa;-)
OdpowiedzUsuńPrawdę piszesz :)
UsuńTakiego chlebka jeszcze nie próbowałem sam zrobić - ale jutro zabieram się do pieczenia zobaczymy czy mi się uda :) - domowy chlebek to domowy żaden tam kupny :)
OdpowiedzUsuńOj prawda żaden chleb nie może się równać z domowym, świeżym, pyszniusim :)
Usuń