Zapraszam na gar pełen witami :D

autor przepisu Viola









  • 2 cebule - pokroić w krążki
  • 2 ząbki czosnku - posiekać
  • 1 większa pierś z kury - przekroić wzdłuż, następnie pokroić na paski
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 300 g poszatkowanej białej kapusty
  • 4 marchewki - pokroić w cienkie krążki
  • 300 g brokuł - tylko różyczki
  • 1 seler naciowy - pokroić na cienkie krążki
  • 180 g rzepy - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • 180 g strączków zielonego groszku
  • 2 średniej wielkości ziemniaki - pokroić na ćwiartki
  • 6 młodych ziemniaków - pokroić na ćwiartki
  • 1 mały bakłażan - przekroić wzdłuż na pół, następnie na plastry
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 4 kostki bulionu drobiowego
  • 3 l wody
  • sól, pieprz

W dużym garze rozgrzać 2 łyżki oleju i  zeszklić cebulę oraz czosnek, domieszać pokrojone mięso, smażyć na średniej temp. przez 5-6 minut, nie zapominając o mieszaniu. Dodać pozostałe warzywa( prócz bakłażana i młodych ziemniaków). Kostki bulionu rozpuścić w wodzie i zalać warzywa w garze. Dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i gotować przez 15 minut na średniej temp. W tym czasie na patelni rozgrzać pozostały olej i zrumienić ziemniaki, dodać do zupy. Następnie domieszać bakłażana. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Moją zupę gotowałam ok 35 minut, tak by warzywa były ugotowane a nie rozgotowane :)


Zupa smakowała wybornie!


Delikatna w smaku i bardzo sycąca, doskonała na upalne dni :)




You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

13 komentarzy :

  1. Lubię takie pożywne zupy :) Zastanawia mnie tylko ten olej sezamowy. Nie powinno się na nim smażyć, bo się łatwo pali, poza tym ma bardzo intensywny smak, nie zdominował zupy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa miała delikatny posmak, choć moi chłopcy tego nie wyczuli. Co do oleju sezamowego to jak najbardziej można na nim smażyć. Często wykorzystywany jest do przyrządzania potraw metodą stir-fry :)

      Usuń
  2. Ja z wielką chęcią bym się dosiadła do stołu, gdyby stał na nim gar takiej cudnej zupy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do tego każdy swoją łyżkę w rękę i z jednego gara, jak za dawnych czasów :)

      Usuń
  3. ja poproszę o miseczkę;)
    uwielbiam zupy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno było pyszne:-) Uwielbiam zupy i będę ją próbować.Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychotliwie :) Koniecznie daj znać jak Ci smakowała :)

      Usuń
  5. Wspaniałą zupka - uwielbiam taką - poproszę 1 porcję na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjjj już nie ma :( Dam znać przy następnym gotowaniu :)

      Usuń
  6. O nie, o nie, o nie... nie znosiłam takiej zupy. No i nie wiem, jak się do niej przekonać (może jakaś sesja terapeutyczna, czy co?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm mówisz sesja terapeutyczna, choć bardzo lubię takie zupy to ten twój pomysł z sesją nie jest zły np; w spa ;)

      Usuń
  7. Pysznie wygląda ten gar witamin..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!