Na 2 porcje
- 150 g makaronu spaghetti
- 2 duże ząbki czosnku - obrać, pokroić na cieniutkie plasterki
- 2 szalotki - obrać, posiekać
- skórka z 1/2 cytryny - oczyścić, pokroić na cieniutkie paseczki
- 1 duża,zielona papryczka chili - oczyścić, pokroić na cieniutkie paseczki
- sok z 1/4 cytryny
- sok z 1/4 limonki
- 40 g rukoli
- kilka pomidorków cherry
- 250 g krewetek królewskich - obrać ze skorupek, usunąć z każdej przewód pokarmowy.
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i smażyć około 30 sekund.
Domieszać szalotkę, po 10 sekundach chili, po kolejnych 10 dodać krewetki i skórkę z cytryny. Smażyć do momentu, aż krewetki zrobią się różowe.
Całość zalać sokiem z cytryny i limonki, domieszać ugotowany makaron spaghetti z 2 łyżkami wody w której gotował się makaron oraz rukolę. Przykryć, zwiększyć temp. i smażyć około 5-6 minut. Na drugiej patelni przysmażyć pomidorki, na 1 łyżce oliwy.
Spaghetti przełożyć na talerze, przybrać pomidorkami, oprószyć pieprzem i parmezanem.
Prosto, szybko, smacznie!!!
Smacznego!
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Super skład, bardzo mi przypadł do gustu. Musiało być pyszne! Basia
OdpowiedzUsuńCoś w moim guście. Nie mam czarnego spaghetti, podejrzewam, że ze zwykłym tez będzie smaczne.
OdpowiedzUsuńZ tradycyjnym, nie-czarnym spaghetti na pewno smakuje rownie wybornie, ale czern na talerzu jest bardzo intrygujaca!
OdpowiedzUsuńTy to wiesz jak facetowi smaku narobić przepysznym obiadkiem :)
OdpowiedzUsuńczerń...mieszane uczucia, nie miałam przyjemności spróbować, chętnie się z nim zmierzę, reszta składników genau dla mnie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)! To ja wpadnę na obiad ;)!
OdpowiedzUsuńod dawna mi się marzy żeby ktoś mi zaserwował krewetki;)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńCudowne, pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZa pomysłowość ... nominuję Twój blog do Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńZapraszam http://sepichce.blogspot.com/2013/02/dziekuje.html
Pozdrawiam :)
bombowe smaki! poproszę jutro taki obiad :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że czarnego jeszcze nie próbowałam? Lubię taki zestaw dodatków, robiłam podobny makaron ostatnio, ale dla mojego Alergika bez krewetek:)Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńochh :)
OdpowiedzUsuńgdzie kupiłas czarny makaron? szukam od dawna , bez powodzenia...
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę czarne spaghetti, które wygląda bardzo apetycznie ;) musiał być bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńHmm, ciekawa jestem jak to smakuje ;>
OdpowiedzUsuńWygląda super! i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle same pyszności :)
OdpowiedzUsuńA takie jedzonko z owocami morza uwielbiam :)
Wspaniałe potrawa, nie mogę się napatrzeć na to spaghetti i już bym jej zrobiła, gdyby nie to, że znowu jestem na diecie :) ale co się odwlecze to nie uciecze :P
OdpowiedzUsuń