Ciasto
- 470 g marchwi - obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- 2 cm imbiry - obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- 3 jajka
- 25 g truvii lub innego słodzidła*
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- sok i starta skórka z 1/2 limonki
- 2 łyzki wody
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- odrobina startej marchwi do ozdoby
Różany krem
- 2 łyżki truwi
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstrektu z wanilii
- 1 łyżeczka wody różanej
- 500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
Ciasto
Startą marchem i imbir przełożyć do rondla, zasypać truvią. Domieszać sok z limonki, ekstrakt z wanilii, wodę i gotować na średniej temp. mieszając od czasu do czasu, przez ok 20-25 minut. Następnie przełożyć masę do miski. Gdy przestygnie domieszać żółka i skrobię. Białka jaj ubić na sztywno, domieszać do masy. Masę wyłożyć na blachę, rozprowadzić. Piec ok 20 minut w 190°C z termoobiegiem. Po upieczeniu, przykryć ciasto czystym kawałkiem papieru do pieczenia i energicznym ruchem odwróci. Delikatnie zdjąć papier z pieczenia.
Następnie rozprowadzić różany krem, zostawiając czyste brzegi i zrolować. Roladę ciasno owinąć papierem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Następnie rozprowadzić różany krem, zostawiając czyste brzegi i zrolować. Roladę ciasno owinąć papierem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Roladę marchewkową posypać pudrem z truvii,
przybrać startą marchewką.
Słodka, zdrowa
bardzo aromatyczna!
Zdrowego zajadania, życzy!
Viola
autorka przepisu
KOCHANI!
przypominam o konkursie :)
Jeden z tych uroczych fartuszków może być TWÓJ!!!
szczegóły konkursu znajdziesz tu - KLIK