- 750 g ziemniaków
- 250 g cukinii
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki myjemy, gotujemy 20 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i czekamy aż ostygną.
Najlepiej ugotować ziemniary dzionek wcześniej ;)
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie myjemy, odcinamy końce i również ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z ziemniakami, przyprawiamy gałką muszkatołową i oregano.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, nakładając masę łyżką i lekko rozpłaszczając.
Choć ja preferuję bez oleju,
według mnie ta wersja jest smaczniejsza.
DOSKONAŁE NA CIEPŁO I NA ZIMNO.
SUPER DANIE BĄDŹ DODATEK
np: do piwa
MÓJ SYN ZAJADA SIĘ NIMI NA SŁODKO :)