autor przepisu Viola
Na 6 porcji
- 2 czerwone cebule
 - 6 cebulek dymek
 - 80 ml oliwy z winogron
 - 50 g masła roślinnego
 - 125 g mąki pszennej
 - 4 jajka
 - 300 g żółtego sera( pokrojony w kostkę)
 - 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
 - 80 g startego ementalera
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - sól, kolorowy pieprz
 
Obraną, oczyszczoną cebulę oraz cebulki dymki kroimy w krążki. Oliwę z masłem rozgrzewamy na patelni i dusimy na niej cebulę i cebulki, na wysokiej tep. ok 10 min.. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru tłuszczu, czekamy aż przestygną.
W tym czasie, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, ser żółty , ementaler ( troszku odkładamy do posypania góry) łączymy i dokładnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy przestudzoną cebulę, doprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy naszą masę do okrągłej formy śr 24 ( choć w kwadratowej też ładnie będzie wyglądać ), posypujemy odłożonym ementalerem.
Pieczemy 40 min w 180°C ( termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odczekujemy 6-7 min, podajemy :)




nieźle wygląda:-)
OdpowiedzUsuńOjej, ależ to musi doskonale smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, a może zapiekanka? ;)
OdpowiedzUsuńPyszne! Zgadzam się, że nie samym mięsem, a ja nawet chętnie złapię jakąś odmianę od mięsa ;-)
OdpowiedzUsuńKaloryczne szaleństwo, ale wolę takie pyszności nad mięso. A swoją drogą ciekawe wykonanie, bo to nie tarta, nie fritatta, nie omlet - coś pośrodku chyba.
OdpowiedzUsuń