autor przepisu Viola
Na ciasto
- 5 jajek
- 110 g xylitolu
- starta skórka 1/2 cytryny
- 70 g otrąb owsianych (zmiksowanych na mąkę, przesianych)
- 40 g odtłuszczonego mleka w proszku
Do ozdoby
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka agar-agar
- 2 łyżki kaszki BOBOVITA np; o smaku owoców leśnych
- 1 łyżeczka xylitolu ( opcjonalnie)
- kawałki owoców ( u mnie jabłka)
Żółtka ubijamy z 30 g xylitolu na puszystą masę, dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym xylitolem i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Na wierzch przesiewamy ( już raz przesiane) zmiksowane otręby oraz mleko w proszku, składniki powoli łączymy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź silikonową matą, nakładamy przy pomocy łyżki nasze ciasto, formując kółka. Pieczemy 10 min w 200°C (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu czekamy chwilkę aby przestygły, dzięki temu ładnie odejdą od papieru bądź silikonowej maty.
OZDABIAMY
W 100 ml ciepłej wody rozrabiamy 2 łyżki kaszki. Tym co dzieci nie mają bądź już nie pamiętają ;) kaszki te są bez dodatku cukru. Opcjonalnie dosłodzić xylitolem. W pozostałej wodzie gotujemy agar-agar na średniej temp. ok 4 min, cały czas mieszając. Następnie dodajemy do kaszki, szybko mieszamy. Od razu nakładamy na ciasteczka, a wierzch dekorujemy owocami. Nasza galaretka z kaszy bardzo szybko tężeje, więc dobrze mieć wszystko wcześniej przygotowane.
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Zapisane:) Przyda się po świętach;))
OdpowiedzUsuńAle fajne. :) Lekkie smakołyki to co lubię. :)
OdpowiedzUsuńjakie ładne ;]
OdpowiedzUsuńna prezencik!