- 12 dużych pieczarek - oczyszczone, same nóżki drobno posiekane
- 1 bulwa kopru włoskiego - drobno pokrojona
- 140 g suszonych pomidorów z oliwy - drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone
- 125 g sera fontina - startego
- 50 g sera parmezan - startego
- 3 łyżki bazylii - świeżo pokrojonej
- 3 łyżki natki pietruszki - świeżo pokrojonej
- 5-6 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml wody
- woda lub szampan
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, ułożyć na niej kapelusze pieczarek (białą częścią do góry) zrumienić.Odłożyć. Na tej samej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną bulwę kopru oraz czosnek, smażyć przez 6-7 min na średniej temp. Następnie dodać suszone pomidory, nóżki grzybów, smażyć przez 5 min, podlać 200 ml wody, gotować pod przykryciem do miękkości kopru.
Odkryć odparować płyn, ostudzić. Dodać bazylię, natkę pietruszki, ser fontina i parmezan, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowaną masą napełnić kapelusze pieczarek. Pieczarki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Wersja śniadaniowa.
Podlać wodą, piec ok 20 min. w 200°C (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Wersja imprezowa
Podlać szampanem, piec tak samo jak wersję śniadaniową.
Witam, aby przepisy mogły zostać zaakceptowane do akcji wielkanocnej, muszą być opatrzone w baner lub link. Proszę o poprawkę obu przepisów, wtedy będę mogła je przyjąć :)
OdpowiedzUsuńSkładniki pierwsza klasa a pieczarki wyglądają fantastycznie! Musze takich kiedyś koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńByły pyszniusie :)
UsuńBrawo! Wspaniała propozycja - nareszcie coś innego!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Ach dziękuję! :D
UsuńUwielbiam nadziewane grzyby - koniecznie musze wyprobowac twoja kolorowa wersje.
OdpowiedzUsuńDziękuję, fajnie że zaglądasz :)
UsuńŚwietny pomysł na wielkanocne śniadanie. Mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuńNa kolorowy dnia początek ;)
UsuńCiekawe czy mój gniot tj. Zuza by zjadła, oczywiście bez sera i szampana :)
OdpowiedzUsuńJak zdecydujesz się spróbować to koniecznie daj znać, jak smakowały Twojej małej ślicznotce :D
Usuńale pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńale piękności! często faszerowane pieczarki są takie ponure i nijakie, a tu? strzelają barwami! koniecznie muszę je zrobić na święta :) dzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńKasia, www.wege-makaron.blogspot.com
wygląda FENOMENALNIE :)
OdpowiedzUsuń