autor przepisu Viola
Ciasto francuskie
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, smażyć przez 10 min na średniej temp. Dodać, seler, brokuły, przyprawić solą i pieprzem, smażyć przez 6 min. podlać wodą, przykryć gotować do miękkości warzyw.
Odkryć odparować płyn, dodać serek. Smażyć do rozpuszczenia serka cały czas mieszając. Odstawić.
Filety oprószyć solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na prostokąt, tak by można nim było owinąć filet.
Na połówce każdego prostokąta ułożyć farsz serowo-warzywny na nim położyć filet.
Zawinąć, porządnie zagiąć miejsca łączenia się ciasta. Górę naciąć.
Piec 35 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Ciasto francuskie
- np według tego PRZEPISU
- 500 g marchwi - pokrojona w krążki
- 60 g młodych brokuł - pokrojonych wedle uznania
- 1 łodyga selera naciowego - pokrojonego w krążki
- 300 g śmietankowego serka topionego
- 3 łyżki oliwy
- 200 ml wody
- sól, pieprz
- 5 filetów z łososia (moje były spore)
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, smażyć przez 10 min na średniej temp. Dodać, seler, brokuły, przyprawić solą i pieprzem, smażyć przez 6 min. podlać wodą, przykryć gotować do miękkości warzyw.
Odkryć odparować płyn, dodać serek. Smażyć do rozpuszczenia serka cały czas mieszając. Odstawić.
Filety oprószyć solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na prostokąt, tak by można nim było owinąć filet.
Na połówce każdego prostokąta ułożyć farsz serowo-warzywny na nim położyć filet.
Zawinąć, porządnie zagiąć miejsca łączenia się ciasta. Górę naciąć.
Piec 35 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZgrałyśmy się - ja też właśnie wczoraj robiłam rybę w cieśnie francuskim :)
pozdrawiam
Fakt, czytamy sobie w myślach ;)
UsuńJa powiem, że chętnie spróbuję! Zwłaszcza, że wygląda niezwykle smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam na rybne ciacho :)
Usuńa ja powiem : TAK, TAk, TAk!
OdpowiedzUsuńjeszcze jak w Twoim wydaniu, to już zupełnie.
genialne.
O jej dziękuję! :)
UsuńBardzo fajne ciacho! Na przekąskę, na elegancką przystawkę ;) Do tego te Twoje smakowite zdjęcia... Pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńOMG! ale super! Wyglądają obłędnie, muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mniam, mniam :) wiedziałem do kogo przyjść na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń