autor przepisu Viola
Kulki ryżowe
- 1 torebka ryżu długoziarnistego marki Uncle Ben's
- 300 ml mleka ( u mnie0% tłuszczu)
- 100 g płatków owsianych
- 100 ml zimnej wody
- 30 g masła
- 2 jajka
- ok 400 ml oleju arachidowego
Ryż zalać gorącym mlekiem i ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie do miseczki wsypać 50 g płatków i zalać wodą. Ugotowany ryż przesypać do miseczki, domieszać masło, gdy lekko przestygnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Z ryżowej masy formować małe kulki, smażyć je we frytkownicy lub w garnku na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- 1 słoiczek ananasowego sosu słodko-kwaśnego marki Uncle Ben's
- 225 g krewetek królewskich (ugotowanych i obranych)
- 2 pory - pokroić na krążki
- 1 ząbek czosnku - posiekać
- 1 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
W woku na 1 łyżce masła przez 5 minut smażyć krewetki, następnie przełożyć na talerz. Pamiętaj najpierw rozgrzej woka a później dodaj masło. Do woka dodaj pozostałe masło i czosnek, smaż chwilkę i domieszaj por i podsmażaj przez 5minut, dolej sok z cytryny i smaż 5 minut. Domieszaj sos Uncle Ben's oraz krewetki i podsmażaj kolejne 5 minutek.
Sos rozdzielić pomiędzy 3-4 talerze, a na nim ułożyć ryżowe kulki.
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
bardzo apetyczny obiadek
OdpowiedzUsuńDanie wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńKochana, jak będziesz kusić takimi potrawami to moją dietę trafi....... Magda :)
OdpowiedzUsuńMmmm, genialne! Kiedyś robiłam ryżowe kulki, z serem w środku. Dzięki za przypomnienie, muszę zrobić, ale tym razem w Twojej wersji. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsą krewetki to już mi się podoba tylko ryż bym Zamienił na makaron ryżowy i miodzio :)
OdpowiedzUsuńza krewetki dałabym się pokroić:) Uwielbiam a te są ogromne:)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym przepisem ;) Wygląda obłędnie pysznie i idealnie pasuje do azjatyckich potraw!
OdpowiedzUsuńMyślisz, że można takie kulki upiec? Chciałabym je pożreć, a nie mam jak usmażyć na głębokim tłuszczu (pomijając to, że nigdy tego nie robiłam i, prawdopodobnie nie umiem) :)
OdpowiedzUsuńKochana, próbuj i daj znać. Ja smażyłam w oleju arachidowym, który nadał im fajny posmak.
Usuńzdjecia tak piękne, że od rana mam ochotę na obiad.. taki obiad! rewelacja:D
OdpowiedzUsuńTym daniem idealnie wpasowałaś się w mój gust. A kulki ryżowe- rewelacja!
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania
Smakowite :) Bardzo mi się podoba pomysł na kulki ryżowe :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam kulki ryżowe, ale nieco inne. Takie chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńzjadłoby się, oj zjadło!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńWspaniałe i aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńPiękne apetyczne zdjęcia. Znalazłam już na blogach kilka propozycji na wykorzystanie ryżu marki Uncle Ben i Twoj bardzo mi si epodoba.
OdpowiedzUsuńwygląda jak danie z restauracji :)
OdpowiedzUsuń