W zeszłym tygodniu na Facebooku zaproponowałam zabawę ''Gotowanie na zamówienie''.
A dziś drodzy czytelnicy, proponuje Wam wspólną zabawę tu, na stronie bloga.
Tak sobie pomyślałam, że fajnie by było
jakbyście mieli większy wpływ na to co pojawi się na blogu. A oto mój
pomysł. Od soboty powiedzmy do wtorku, będę zbierać Wasze zamówienia.
Wystarczy podać składnik np: zamawiam coś dobrego
z wieprzowinki, lub coś słodkiego na śniadanie z pomarańczą, albo
sałatkę w której będą orzechy. Może to być gotowy przepis na danie, na
które macie ochotę, ale wolicie by ktoś go pierwszy przetestował :)
Co tydzień w piątek będę publikować jedno
zamówienie. Wasze propozycje wpisujcie tu w komentarzu. W każdy piątek
będę Wam przypominać o naszej zabawie. Czekam na Wasze zamówienia!
Bohaterem dzisiejszej potrawy jest mięso z indyka.
A zamówienie na danie z tym składnikiem, złożyła Pani Karolina.
Mam nadzieję, że moja propozycja zapiekanej cukinii z mięskiem,
spotka się z uznaniem Pani Karoliny i jej rodziny.
Warstwa warzywna
- 4 cukinie (880 g) - pokroić w drobną kostkę
- 1 czerwona cebula (100 g) - pokroić na pół krążki
- 3 ząbki czosnku (6 g)
- 4 kolby młodej kukurydzy (65 g) - pokroić na krążki
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 100 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo pokrojonego koperku + do posypania
- 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
- świeżo starty parmezan
- sól, pieprz
Warstwa mięsna
- 300 g piersi z indyka - pokroić w kostkę
- 1 mała marchewka (70 g) - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- 1 mała pietruszka (60 g) - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- świeżo starta skórka z 1/2 limonki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól, pieprz
Zalewa jogurtowa
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 jajka
Warstwa warzywna
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, dodać cebulę. Po 5 minutach domieszać cukinie, kukurydzę i dusić pod przykryciem przez 10 minut. W połowie duszenia domieszać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny i limonki oraz siemię lniane, odkryć. Na koniec dodać koperek, natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem.
Warstwa mięsna
Pokrojone mięso wrzucić do miseczki, zalać oliwą i przyprawić solą, pieprzem oraz papryką, wymieszać. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć. Startą marchew, pietruszkę, skórkę z limonki wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do mięsa. Smażyć ok 1-2 minut.
Zalewa jogurtowa
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę warzywną i przykryć mięsną. Rozprowadzić zalewę z jogurtu.
Piec ok 30 minut w 180°C ( termoobieg 160°C ) aż góra się ładnie zapiecze, we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
Posypać parmezanem i koperkiem.
Wersja bez mięsa była równie smaczna i aromatyczna.
Smacznego życzy!
Viola
autorka przepisu
Kilka słów od autora:
1. Jogurt można zastąpić śmietaną.
2. Skórka z limonki nadaje potrawie bardzo silny aromat, który nie każda osoba toleruje. Można dany składnik pominąć lub zastąpić skórką z cytryny.
3. Z podanej ilości składników otrzymałam 4 zapiekanki. 3 małe - okrągłe śr 10 cmx5 cm gł. x 2 szt, prostokątna 14x9x5 cm oraz jedną dużą 23x16x5 cm.