- 2 średnie pory (tylko biała część)
- 6 cebulek dymek
- 450 g dużych surowych krewetek
- 1 czubata łyżka masła
- 200 ml mleka
- sól
Umyty por pokroić w talarki następnie poddusić na maśle. Dodajemy posiekaną dymkę i dusimy kilka minutek.
Dorzucamy opłukane krewetki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 min pod przykryciem, odkrywamy,
gotujemy na średniej temp. do odparowania połowy płynu. Od czasu do czasu mieszamy. Wlać mleko i gotować do zgęstnienia sosu.
Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Mam w domu pełno krewetek i szukałam jakiegoś fajnego przepisu na nie. Chyba właśnie znalazłam :)
OdpowiedzUsuńzjadlabym:)
OdpowiedzUsuńLovelykate, będziesz mile zaskoczona smakiem tak przyrząnych krewetek :)
OdpowiedzUsuńAga, nic prostszego, szybciutko do sklepu po składniki i do dzieła ;D
OdpowiedzUsuńfajny przepis a krewetki byly surowe czy juz ugotowane? czy nie za dlugo gotowania jak na krewetki? mi osobiscie nie odpowiadaja takie 'gumowe'' przegotowane.. ogolnie ciekawie, moze jakis przepis na krewetkowy koktajl? to mi ostatnio po glowie chodzi :) pozdrawiam i chwale bloga, b fajny widac ze kochasz gotowac i eksperymentowac!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń