- 800 ml wywaru z warzyw
- 1 czubata łyżka masła
- 900 g zielonego groszku
- 150 ml mleka
- pół pęczka natki pietruszki
- śmietana (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Wywar z warzyw, masło i zielony groszek gotujemy ok 5-6 min. 3-4 łyżki ugotowanego groszku, odkładamy, pozostałą zupę miksujemy. Mleko wlewamy do zupy, zagotować, następnie gotujemy na średniej temp. kolejne 5-6 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy odłożony groszek oraz posiekaną natkę, mieszamy. Podajemy udekorowaną kleksem śmietany.
Cudnie podana!
OdpowiedzUsuńczy to zupka dla małego domownika? :) Śliczna i smakowita!
OdpowiedzUsuńHow cute! This would be a great way to get the kids to eat something green!
OdpowiedzUsuń