Na 4 porcje
- 1 zielona papryka - oczyścić i pokroić w paski
- 8 włoskich kiełbasek - u mnie w wersji wegetariańskiej*
- 1 duża cebula - posiekać
- 2 ząbki czosnku - posiekać
- 230g świeżych pomidorów - obrać i posiekać
- 400 g fasoli cannellini z puszki - opłukać
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Rozgrzać grill.
Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić czosnek, smażyć przez kilka sekund. Domieszać cebulę i smażyć przez 3-4 minuty. Następnie dodać paprykę i smażyć do miękkości, przez ok 5 minut.
Dodać pomidory i gotować przez kolejne 5 minut.
Kiełbaski w wersji wegetariańskiej należy nasmarować oliwą z oliwek, a następnie delikatnie naciąć i umieścić na rozgrzanym grillu. Piec ze wszystkich stron przez 10 do 12 minut.
Do warzyw na patelni domieszać pastę z suszonych pomidorów oraz fasolę i gotować przez 4-5 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, domieszać 3-4 łyżki wody.
Warzywa przełożyć na talerze, na górze ułożyć po dwie kiełbaski.
Podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub bez dodatków.
Smacznego!
Viola
*Włoskie kiełbaski są bardzo aromatyczne, zarówno w wersji wegetariańskiej jaki i wersji tradycyjnej.