Na ciasto
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 jabłka ok 300 g - nie obierać,usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- 400 g mąki pszennej samorosnącej*
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła, jeżeli płynne jak u mnie wystarczy 200 g
- 4 jajka po 65 g każde - oddzielić żółtka od białek
- tortownica śr. 26cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać zmielonymi otrębami lub bułką tartą
Starte jabłka połączyć z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Masło utrzeć, dodając kolejno, małymi porcjami cukier puder i żółtka.
Następnie domieszać jabłka.
Na górę przesiać mąką i starannie wymieszać. Ubić białka na sztywno i połączyć z masą.
Możecie użyć miksera ustawiając obroty na najniższe i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do tortownicy.
Piec ok. 1 godz. w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, ostrym nożem odkroić ciasto od obręczy tortownicy. Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Po wystudzeniu, przeciąć wzdłuż na 2 blaty.
Na krem jabłkowy
- 5 jabłek ok 700 g - obrać, usunąć gniazda nasienne
- 6 żółtek
- 400 ml mleka (u mnie 0% tłuszczu )
- 150 g cukru
- 15 g żelatyny
Jabłka pokroić, zasypać połową cukru, zalać 100 ml wody i rozgotować. Zmiksować.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzątkiem i wlewać do żółtek gorące mleko, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, domieszać masę jabłkową oraz namoczoną i podgrzaną w 4 łyżkach wody, żelatynę. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Przekładamy
Jeden blat ułożyć na spodzie od tortownicy, założyć obręcz. Rozprowadzić krem, docisnąć drugim blatem, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Do ozdoby
- małe bezy przygotowane według tego przepisu - KLIK
- 600 g świeżych owoców - truskawki, jagody, czereśnie, maliny
- 300 g śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- kilka cząstek czekolady
- srebrne kulki cukrowe
Śmietankę ubić z cukrem, domieszać mascarpone. Rozprowadzić na całym torcie. Ozdobić.
Moja propozycja
Na krawędzi ułożyć małe bezy,
w środku jagody, maliny, oraz przekrojone czereśnie bez pestek. Ozdobić cukrowymi kulkami.
Bok przybrać czereśniami, dociskając delikatnie do kremu. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Przed podaniem truskawki zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i ułożyć na górze.
Słodkiego objadania życzy!
Viola
autorka przepisu
*Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to
zwykła mąka pszenna z
dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w
domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.