Słodki, prosty, MEGAAAA owocowy!



tort, beza, owoce






Na ciasto
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 jabłka ok 300 g - nie obierać,usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • 400 g mąki pszennej samorosnącej*
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła, jeżeli płynne jak u mnie wystarczy 200 g
  • 4 jajka po 65 g każde - oddzielić żółtka od białek
  • tortownica śr. 26cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać zmielonymi otrębami lub bułką tartą

Starte jabłka połączyć z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Masło utrzeć, dodając kolejno, małymi porcjami cukier puder i żółtka.




Następnie domieszać jabłka.




Na górę przesiać mąką i starannie wymieszać. Ubić białka na sztywno i połączyć z masą.




Możecie użyć miksera ustawiając obroty na najniższe i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do tortownicy.




Piec ok. 1 godz. w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, ostrym nożem odkroić ciasto od obręczy tortownicy. Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Po wystudzeniu, przeciąć wzdłuż na 2 blaty.



Na krem jabłkowy
  • 5 jabłek ok 700 g - obrać, usunąć gniazda nasienne
  • 6 żółtek
  • 400 ml mleka (u mnie 0% tłuszczu )
  • 150 g cukru
  • 15 g żelatyny

Jabłka pokroić, zasypać połową cukru, zalać 100 ml wody i rozgotować. Zmiksować.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzątkiem i wlewać do żółtek gorące mleko, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, domieszać masę jabłkową oraz namoczoną i podgrzaną w 4 łyżkach wody, żelatynę. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.


Przekładamy

Jeden blat ułożyć na spodzie od tortownicy, założyć obręcz. Rozprowadzić krem, docisnąć drugim blatem, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.




Do ozdoby
  • małe bezy przygotowane według tego przepisu - KLIK
  • 600 g świeżych owoców - truskawki, jagody, czereśnie, maliny
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone 
  • kilka cząstek czekolady 
  • srebrne kulki cukrowe

Śmietankę ubić z cukrem, domieszać mascarpone. Rozprowadzić na całym torcie. Ozdobić.



Moja propozycja

Na krawędzi ułożyć małe bezy,


tort, beza, owoce


w środku jagody, maliny, oraz przekrojone czereśnie bez pestek. Ozdobić cukrowymi kulkami.
Bok przybrać czereśniami, dociskając delikatnie do kremu. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.





Przed podaniem truskawki zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i ułożyć na górze.


tort, beza, owoce





 Słodkiego objadania życzy!



Viola
autorka przepisu




*Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Akcja: Nie kradnij zdjęć!