Na 4 porcje
kalorie 155 kcal
tłuszcz 12 g
- 2 łyżki ziarna sezamu
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 ząbek czosnku - posiekać
- 2, 5 cm imbiru - posiekać
- 150 g brokułów - podzielić na małe cząstki
- 2 cukinie - pokroić w cienkie półplasterki
- 170 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
Do rozgrzanego woka wrzucamy ziarno sezamu i prażymy 2 minuty, aż się przyrumieni, potrząsając często wokiem. Wyjąć i odstawić. Do woka wlać olej, podgrzać, a następnie wrzucić czosnek oraz imbir i smażyć na średniej temp 1-2 minuty, aż przyprawy zmiękną, cały czas mieszając. Dodać strączki zielonego groszku i smażyć przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać. Dorzucić cukinie oraz brokuły i smażyć przez 3 minuty, mieszając składniki. Wlać alkohol i podgrzewać przez minutę. Wlać sos sojowy i ostrygowy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posypać uprażonym ziarnem sezamu.
Danie wygląda wspaniale! Pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńA ja nie wiem jak wygląda bo mnie się zdjęcie nie otwiera :(
OdpowiedzUsuńoj szkoda, są tak ślicznie zielone ;)
UsuńPrzepraszam bo chciałam się upewnić, czy w przepisie chodzi o strąki groszku czy fasolki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i na pewno wypróbuję :)
Widzisz, co 2 głowy to nie jedna! Myślałam o czymś innym, a napisałam co innego. Chodzi o fasolkę :)
UsuńPyszna propozycja. Lekko z duża ilością różnych smaków :)
OdpowiedzUsuńTakie warzywka genialnie się prezentują <3 A jak smakują...
OdpowiedzUsuńSuper obiad. Lekki, a smaków cała micha :) Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuń