Chleb z fasoli

    bez mąki



  • 1puszka białej bądź czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka tymianku lub innego zioła, można też dodać: posiekane orzechy włoskie, pestki dyni, siemie lniane, sezam itp.




Fasole odcedzić i przepłukać wodą. Następnie zmielić w maszynce do mięsa lub w młynku do kawy albo blenderem do rozkruszania lodu. Jak nie mamy przyrządów tego typu to pozostaje widelec :).
Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do chlebowej formy, posypać np sezamem. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, wstawić chlebek i zmniejszyć temp.do 180 stopni.
piec 30 min.




You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.


2 komentarze :

  1. Już kilka razy czytałam o tego typu wypiekach... Cały czas brak mi odwagi aby je wypróbować :( Proszę napisz więcej na temat samego smaku tego "chleba". Do czego można go porównać?
    Przepis w każdym razie już sobie drukuję i będzie czekał na wypróbowanie :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek jest lekko wilgotny, znakomicie nadaje się do kanapek, na słodko jak i z serkiem, czy wędliną. Dzięki wilgotności nie ma potrzeby używania masła. Swoją konsystencją przypomina ciasto choć ciastem nie jest, ale dzięki temu można jeść go bez żadnych dodatków. Gorąco polecam!!!! Będziesz mile zaskoczona jego smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!