Gnocchi z fasoli i groszku............................. czyli takie nasze (nie)tradycyjne Kopytka

  autor przepisu Viola


  • 240 g białej fasoli z puszki
  • 140 g zielonego groszku z puszki
  • 100 g mleka w proszku
  • 180 g otrębów owsianych (zmiksowanych na mąkę)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli


Fasolę i groszek dsączyć i opłukać wodą. Odstawić na trochę by woda dobrze obciekła, zmiksować.





Dodać jajko, mleko w proszku, zmiksowane otręby, sól i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blat roboczy oprószony naszą mąką z otrąb. Dokładnie wyrobić.
Na początku strasznie się lepi, oprószać otrębową mąką i wyrabiać.
Do momentu uzyskania gładkiego, plastycznego ciasta.







Nie dopuść do przesuszania ciasta !!!! Przykryj ciasto ściereczką.

Uformować wałeczki.
Następnie nożem odcinać kluseczki, zaś widelczykiem zrobić wzoreczki ;)





Wrzucać do wrzącej osolonej wody, jak wypłyną zmniejszamy temp. pod garnkiem i niech się jeszcze z 5-6 min. pogotują.





Niesamowity smak, fantastyczne bez i z sosem, z każdym sosem.  PYCHOTKA!!!


2 komentarze :

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!