Roladki z piersi kury w panierce z SIEMIENIA LNIANEGO

  autor przepisu Viola






  • 2 piersi z kury
  • 1 jajko
  • mała kostka żółtego sera
  • 1 papryka czerwona
  • kilka ogórków konserwowych bądź kiszonych (użyłam kiszonych)
  • oliwa z oliwek
  • papryka pikantna (przyprawa)
  • pieprz, sól
  • majonez


Piersi z kury myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, dokładnie rozbijamy.
Przyprawiamy tylko z jednej strony, solą, pieprzem oraz papryką.
Odstawić na około 20 min.



Następnie nasze filety odwracamy (przypawioną częścią do dołu).
Każdy filet smarujemy majonezem, przyprawiamy pieprzem, papryką.
Ogórki i paprykę tniemy w cieniutkie paseczki (badź zetrzyj na tarce o duży otworach).



Układamy nasze zielone i czerwone paseczki ;) na filetach.




Czas na ser.
Ser kroimy na cieniutkie plasterki (lub trzemy na tarce) i układamy na filetach.
Roztrzepać w misce jajko, a do drugiej wsypać siemie lniane.
Następnie delikatnie zwijamy nasze filety tworząc z nich roladki, obtaczamy w jajku i w naszej panierce z siemienia lnianego.





Rozgrzać oliwę na patelni. Ja z zamiłowania używam grillowej ;) Obsmażamy nasze roladki zaczynając od miejsca łączenia i przekładamy do wysmarowanego oliwą  żaroodpornego naczynia.
Chyba że używamy form silikonowych :)




Przykrywamy naczynie z roladkami folią aluminiową.
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni, wstawiamy nasze roladki, zmniejszamy na 190 stopni i pieczemy około 50 min. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.




Pierwsza do ust trafia chrupiąca panierka, by za chwilę poczuć smak soczystego mięsa, i to nadzienie!

CÓŻ ZA ROZKOSZ DLA PODNIEBIENIA !!!


5 komentarzy :

  1. powinno chyba być "w panierce z SIEMIENIA lnianego".... a sam pomysł bardzo fajny, lubię siemię

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy2:04:00 PM

    Pyza, dziękuję za zwrócenie uwagi na mój błąd.
    Roladki były baaaaardzo smaczne, gorąco polecam :)
    Viola

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam siemię lniane, na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w końcu udało mi się zalogować :)
    Pyza, jeszcze raz dzięki :) tym razem oficjalne.

    Monami, naprawdę warto! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada sie naprawde pycha jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!