Jak nasze a inne ;)







  • 750 g ziemniaków
  • 250 g cukinii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Ziemniaki myjemy, gotujemy 20 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i czekamy aż ostygną.
Najlepiej ugotować ziemniary dzionek wcześniej ;)
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie myjemy, odcinamy końce i również ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z ziemniakami, przyprawiamy gałką muszkatołową i oregano.




Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, nakładając masę łyżką i lekko rozpłaszczając.




Choć ja preferuję bez oleju,
według mnie ta wersja jest smaczniejsza.












DOSKONAŁE NA CIEPŁO I NA ZIMNO.



SUPER DANIE BĄDŹ DODATEK
np: do piwa




MÓJ SYN ZAJADA SIĘ NIMI NA SŁODKO :)