pieczeń Wołowa inaczej






  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ąbki czosnku
  • 200 g szpinaku
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 80 g otrąb owsianych
  • 4 jajka
  • 8 plasterków wędzonego bekonu 

 Obraną cebulę i boczek drobno siekamy, następnie szklimy na rozgrzanej oliwie.
Umyty szpinak przekładamy do garnka, dusimy na niskiej temp. nie przerywając mieszania, dobrze osączamy.





Do cebuli z czosnkiem dodajemy ketchup, musztardę, brązowy cukier oraz mięso, dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby, jajka i szpinak.




Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej. Na wierzchu układamy plasterki bekonu. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 45 min w 200°C   ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku Na 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.

U mnie wygląda to trochę inaczej. Piekłam bez przekładania do formy keksowej, a masę mięsną owinęłam dookoła bekonem. 



A i ilość mięsa jak i pozostałych składników podwoiłam.