tort serowo - MARCHEWKOWY na biszkoptowym OTRĘBOWYM spodzie!!!

autor pomysłu Viola
moje pierwsze doświadczenia z agar-agar








  • 500 g marchwi
  • 500 g białego sera 0% tłuszczu
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 150 g xylitolu
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżeczki agar-agar
  • 220 ml ciepłej wody
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • OTRĘBOWY spód biszkoptowy


Obraną, umytą marchew gotujemy w małęj ilości wody, następnie dokładnie miksujemy. Ser, jogurt sok, xylitol oraz przestudzoną marchew dokładnie ze sobą łączymy. Przygotowujemy galaretkę pomarńczową w/g przepisu na opakowaniu. W 220 ml wody zagotować 3 łyzeczki agar-agar, gotujemy około7 minut, mieszamy co jakis czas. Agar oraz przestudzoną galaretkę pomarańczową dodajemy do masy serowej i wszystko szybko dokładnie mieszamy.




Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy na otrębowy spód biszkoptowy. Odstawiamy do lodówki do stężenia, co jakiś czas sprawdzamy.




Przestudzoną truskawkową galaretką (przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu), pomału zalewamy górę sernika. Odstawiamy do lodówki do stężenia.












    1 komentarz :

    Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!