ZAPRASZAM na pieczoną RYBKĘ








Na 4 porcje
  • 8 filetów  np z dorsza
  • sok z 1 cytryny
  • 6 marchewek
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany
  • sol, pieprz

Umyte i osuszone filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny.  Obrane marchewki kroimy na plasterki zaś oczyszczone łodygi selera w krążki. Warzywa dusimy pod przykryciem na 1 łyżce masła, aż będą miękkie.Przyprawiamy pieprzem i solą.





Następnie przekładamy do żaroodpornej formy, filety układamy na warzywach, przyprawiamy solą i pieprzem.. Skrapiamy pozostałym rozgrzanym masłem. Zapiekamy przez 15 min w 180°C ( termoobieg 160°C) po 5 min pieczenia polewamy naze filety śmietaną. Podajemy z ryżem bądź ziemniakami.