Zielona Grochowa






  • 800 ml wywaru z warzyw
  • 1 czubata łyżka masła
  • 900 g zielonego groszku
  • 150 ml mleka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • śmietana (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Wywar z warzyw, masło i zielony groszek gotujemy ok 5-6 min. 3-4 łyżki ugotowanego groszku, odkładamy, pozostałą zupę miksujemy. Mleko wlewamy do zupy, zagotować, następnie gotujemy na średniej temp. kolejne 5-6 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy odłożony groszek oraz posiekaną natkę, mieszamy. Podajemy udekorowaną kleksem śmietany.



3 komentarze :

  1. czy to zupka dla małego domownika? :) Śliczna i smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  2. How cute! This would be a great way to get the kids to eat something green!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!