autor przepisu Viola
Warstwa I - spód
Warstwa II - środek
Warstwa III - góra
Krem ;)
Do ozdoby
Warstwa I
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.
Krem
Wszystkie składniki (prócz natki) lądują w malakserze, miksować do uzyskania gładkiej masy, Domieszać natkę pietruszki. Połowę kremu wyłożyć na spód z fasoli.
Warstwa II
Brokułu połączyć z serem gruyère, rozprowadzić na kremie. Następnie rozprowadzić pozostały krem.
Warstwa III
Bataty połączyć z cheddarem, rozprowadzić na kremie. Ozdobić fasolką szparagową.
Piec 1 godz w 180°C ( termoobieg 160°C ) po 20 minutach zmniejszyć o 20°C
Warstwa I - spód
- 1 puszka fasoli adzuki (ok 240 g już odsączonej)
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
Warstwa II - środek
- 540 g brokuł - ugotować w lekko osolonej wodzie, rozgnieść widelcem
- 100 g sera gruyère - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Warstwa III - góra
- 3 bataty - obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- 100 g sera cheddar - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Krem ;)
- 3 ziemniaki - obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odlać
- 540 g kalafiora - ugotować w lekko osolonej wodzie, odlać
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 250 g białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie 0 % tłuszczu)
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Do ozdoby
- fasolka szparagowa - ugotować w lekko osolonej wodzie
Warstwa I
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.
Krem
Wszystkie składniki (prócz natki) lądują w malakserze, miksować do uzyskania gładkiej masy, Domieszać natkę pietruszki. Połowę kremu wyłożyć na spód z fasoli.
Warstwa II
Brokułu połączyć z serem gruyère, rozprowadzić na kremie. Następnie rozprowadzić pozostały krem.
Warstwa III
Bataty połączyć z cheddarem, rozprowadzić na kremie. Ozdobić fasolką szparagową.
Piec 1 godz w 180°C ( termoobieg 160°C ) po 20 minutach zmniejszyć o 20°C
Pokazałam właśnie ten tort Chłopakowi i usłyszałam "tylko spróbuj zrobić takie coś".
OdpowiedzUsuńNo, cóż... skoro tak ładnie poprosił ;)
A do mnie bardziej przemawia taki tort niż słodki... Ty to masz pomysły :-)
OdpowiedzUsuń