- 600 g pszennej mąki + do podsypania
- 1 łyżka truvii lub innej substancji słodzącej
- 1, 1/2 łyzeczki soli
- 1 łyżka aktywnych, suchych drożdży
- 440 ml bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki miękkiego masła + odrobina do posmarowania
- 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 1 kopiasta łyżka suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
Do dużej miski miksera wsypać 200g mąki, cukier, sól, drożdże, zmiksować. Dodać wodę i masło, miksować na niskich obrotach przez 3 minuty. Dodać 100 g mąki, miksować przez 4 minuty. Dodać pozostałą mąkę, zagnieść. Przełożyć na blat roboczy posypany mąką i ugniatać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( jeżeli będzie to konieczne dodać więcej mąki) Przełożyć do dużej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Następnie ponownie ugniatać przez 5 minut, podzielić ciasto na pół, przykryć i zostawić na 15 minut. Każdą część rozwałkować na prostokąt 30x20 cm. Jeden prostokąt posypać rozmarynem, drugi siemieniem, zrolować od węższej strony. Przykryć i zostawić na godzinę. Piec 25-30 minut w 200 we wcześniej nagrzanym piekarniku. Wyjąć, a górę bochenków posmarować rozpuszczonym masłem, odstawić do ostygnięcia.
Czy z rozmarynem,
czy z siemieniem lnianym.
Zawsze miękki, z rumianą, chrupiącą skórką.
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Poproszę kromkę tego z rozmarynem :) Świetnie wyglądają te zawijasy :) Dawno nie piekłem żadnego pieczywa, może czas to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńale fajny szklaczek :)
OdpowiedzUsuńpiękne to pierwsze zdjęcie!
piękny chlebuś
OdpowiedzUsuńfajne:) pieczenie chleba to cos czego kiedys sie naucze:)
OdpowiedzUsuńtroche czasochlonne ( tez wyrastanie) ale jak pysznie wyglada!!! cudenko :) lece przesledzic wczesniejsze wpisy :)
OdpowiedzUsuńzglodnialam... ja mam tylko chlebek z Tesco :((((
OdpowiedzUsuńjedno z tych uroczych zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zapraszamy do głosowania! http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
OdpowiedzUsuńcudności chlebowe...
OdpowiedzUsuńMogą być zwykłe drożdże? jutro rano bede piekła a raczej próbowała :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, to link do tabeli z przelicznikiem http://www.theartisan.net/convert_yeast_two.htm
UsuńChlebki się pieką :) Ciekawa jestem czy wyjda hi hi
UsuńKoniecznie daj znać :)
Usuńwyszły :) ale jakoś mało wyrośniete :/ i dłużej musiały posiedzieć ale pycha!! :)
UsuńIle gram świeżych drożdży dodałaś?
Usuń8 dag,nie mogłam się połapać w tych miarach. jakby był jeden byłby duży jak twój
Usuńmniam!i jeszcze cieplutki ahh
OdpowiedzUsuń