Na 4 tartaletki
- 200 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu (gęstego)
- 25 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 4 kromki bezglutenowego pieczywa tostowego
- oliwa z oliwek
Kromki pieczywa okroić ze skórki i spłaszczyć przy pomocy wałka. Foremki na muffiny wysmarować oliwą, ułożyć w nich kromki pieczywa. Jogurt, miód lub syrop, 20 g żurawiny, cynamon oraz imbir, połączyć w misce i odstawić na 5 minut. W tym czasie posiekać pozostałą żurawinę. Następnie jogurtową masą wypełnić chlebowe spody.
Piec 20 minut w 180°C (z termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną żurawiną i orzechami.
Jogurtowe tartaletki będą doskonałą,
sylwestrową przystawką.
ale tu pyszności u Ciebie przed Nowym Rokiem :) super pomysł na przekąskę ;)
OdpowiedzUsuńCoś cudownego! :)
OdpowiedzUsuńrewelacja! bardzo kuszące.
OdpowiedzUsuńale to musiało być pyszne!;)
OdpowiedzUsuńVery good post. I definitely appreciate this website.Thanks!
OdpowiedzUsuńsmakowite i jak pieknie wyglądają!:D
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł !!! A fotki jak zwykle rewelacyjne !!!
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa tego zapieczonego jogurtu
OdpowiedzUsuńWyglądają super z takim czymś się jeszcze nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuń